Petronella

Guus – broer – heeft de grafrechten op het graf van opa & oma Glane – de naam van het gat waar ik geboren ben – overgenomen van Toon – neef – die tegen de 80 loopt. Voor 299 euro mogen de stoffelijke resten weer 20 jaar blijven liggen. Het is één van de oudste graven op het kerkhof bij de Rooms Katholieke Mariakerk in Losser, een beetje scheef gezakt maar goed onderhouden.

Dit was de aanleiding voor mij om weer wat meer te willen weten over oma, die als kind al wees werd, althans dat werd gezegd. Petronella Kok werd op 4 november 1880 geboren in Enkhuizen. Haar vader ging stappen in Amsterdam en verdronk met zijn zatte kop in een gracht. Haar moeder vertrok met hun drie kinderen naar familie in Oldenzaal. Daar stierf ze van verdriet, volgens mijn moeder die getrouwd was met haar kleinkind, mijn vader.

Sinds kort weet ik dat het niet waar is, wel dat zij stierf van verdriet, niet dat oma als kind al wees werd. Nicht Bernadet stuurde me rond mijn 60ste verjaardag een kopie van haar bidprentje. Oma’s moeder Petronella Bakker, geboren op 30 november 1842 in Enkhuizen was getrouwd met Jacobus Kok en stierf op 61-jarige leeftijd. Haar leven ging door in het ‘gesticht’.

Bidprentje voor overgrootmoeder Petronella

Bernadet – nicht – schreef dat oma nooit iets wou vertellen over haar moeder, zelf was ik nog maar een kind toen ze dood ging in 1968. Weer een stukje genealogie er bij om over na te denken.

Ik ben zelf 61 jaar nu en inmiddels weet ik wat meer over het gezin herkomst van oma Glane dankzij de informatie die Peter Wester – gepensioneerde geschiedenisdocent van het Carmellyceum – mij stuurde. Dit stukje gaat over oma, wiens graf wellicht niet meer zo lang zal meegaan, wat betekent dat de botten naar het knekelhuis gaan.
Voor die tijd wil ik nog uitzoeken waar Petronella Johanna Bakker aan leed, maar eerst vertel ik het verhaal van het gezin Kok uit Enkhuizen nog eens.

Zie: Petronella 2

3 reacties op “Petronella

 1. Dag Monique,
  Stamboomonderzoek met de naam Kok brengt mij op jouw pad. Op het Twents Carmellyceum troffen we elkaar in de geschiedenislessen.
  Jouw voorvader Kok is met vrouw en kinderen in 1882 vanuit Enkhuizen naar Oldenzaal vertrokken. Waarschijnlijk heeft hij daar een vleeschhouwerij overgenomen. Zijn vrouw zette na zijn dood op 28 maart 1885 de zaak voort. Ik denk niet dat dit succesvol is verlopen.
  Ik beschik over de samenstelling van het gezin in 1880, een krantenbericht over het opdreggen van jouw voorvader, en een bericht over het voortzetten van de zaak. Via E-mail kan ik deze drie documenten toesturen.
  De slagersfamilie Kok in Enkhuizen leverde aan het einde van de 18e eeuw een voorvader van mijn vrouw Marja.

  1. Hallo Peter,
   wat een verrassend bericht.
   Ik liep juist rond met de gedachte om weer in de geschiedenis te duiken van mijn oma’s moeder Petronella.
   Die drie documenten wil ik heel graag ontvangen!
   Hartelijk dank voor de reactie.
   Monique
   post@moniquefisscher.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *