Verhuizen, verbouwen & inrichten

Achter de Lommerd is een straatje waar bijna niemand komt behalve als je er moet zijn. Tot voor kort was daar de ingang van peuterspeelzaal de Lapjeskat die verhuisd is. Nu wekt het mijn nieuwsgierigheid door de sloop van een vervallen pand. Een wiskundige formule op een blinde muur om de hoek verwijst naar de geboortegrond van Hendrik Antoon Lorentz, boven de graffiti uitstijgend. Op die kale plek gaat gebouwd worden, waarschijnlijk woningen want er staan genoeg winkels en andere bedrijfspanden leeg. Binnenkort mag er niet meer gewoond worden in de plint, de begane grond in winkelstraten. Wisseling van de functie die volgens het bestemmingsplan is vastgelegd zal niet meer zo soepel verlopen want we willen de winkels niet kwijt. Ook het dichtplakken van etalages mag niet meer, om veiligheidsredenen. Wat wel mag is de hele ruit voltekenen met prachtige patronen met een witte viltstift. Transparantie is gewenst om te zien wat er gebeurt daarbinnen zodat er geen louche praktijken plaatsvinden.

Een markant fenomeen is de opdeling van historische panden met hoge plafonds in meerdere woonlagen. Door het raam van sommige gevels kijk je tegen de vloer/het plafond aan, omdat enkel de buitenkant een beschermd stadsgezicht is, de hoge ramen zijn in tact gebleven. In het rijtje woningen waar Henny Doornink zijn kledingverhuurbedrijf had in de Hertogstraat werd deze ingreep voor het eerst toegepast. In ons Brusselse huis was ooit een nachtclub gevestigd in het souterrain, stel je voor. Je ziet nog steeds veel te grote ramen – glazen gevels – vanuit die tijd, verspreid over het hele Spijkerkwartier, woningen werden bedrijfspanden. Bedrijventerreinen werden binnentuinen, zwembaden werden sportaccomodaties, garage werd supermarkt, rosse buurt weer woonwijk. Er is weerstand geweest tegen die plannen zoals bij alle veranderingen waar we achteraf blij mee zijn of niet. We winkelen via het internet en we laten producten thuis bezorgen maar wat er in de ruimte die vrij komt gaat gebeuren dat is nog de vraag.

A stairway to heaven in de Lombardstraat

De stadse bedrijvigheid willen we graag behouden en daarom krijgt de Steenstraat volop aandacht, met de Spijkerlaan in haar kielzog. Het moet een rode loper worden vanuit het vernieuwde station Velperpoort richting het centrum van de stad, het liefst nog eentje naar de Hommelstraat in de Spoorhoek. Er komt een kunstwerk op het plein dat helemaal heringericht is voordat de Van Muylwijkstraat op de schop ging dat naar deze functie verwijst. Men is op zoek naar een ontwerp(st)er uit de wijk zelf – genoeg aanbod – voor deze klus. Pure Roasted – koffiebar – brengt net als andere pioniers alvast leven in de brouwerij op deze lege plek die zoveel potentie heeft. Het oude Metropool heeft nieuwe uitbaters gekregen en ik hoop dat er gauw iemand komt die Kwong Chow – onze geliefde Chinees – gaat overnemen. Hoe zit dat nou met die woontoren bovenop het Rembrandt theater, enne wanneer wordt de voetgangersroute langs de Martinuskerk hersteld?

Zie https://mijnspijkerkwartier.nl/lokale-media/wijkkrant-spijkerkwartier-127-december-2023/4506

SPIJKERKWARTIER